9 mai – Românii vor să-și salveze pădurile!

9mai1

Peste doar câteva zile, în mai multe oraşe din ţară, va avea loc primul protest major împotriva despăduririlor masive.
Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există mai mult de jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive.

Motive sunt suficiente pentru ca oamenii cărora le pasă de viitorul și sănătatea copiilor lor, să vină la protestul de sâmbătă:
– peste 135 de milioane de mc – volumul de lemn exploatat în România, în perioada 2002 – 2011, conform INS, în valoare de 9,4 miliarde €
– aproximativ trei sferturi din pădurile virgine din Europa se află (încă) în România;
– aproximativ 50 de hectare de pădure sunt tăiate ilegal, ÎN FIECARE ZI!
– în fiecare an, din țara noastră, se taie 7 MILIOANE de mc doar rășinoase;
– 350 000 de hectare de pădure au fost distruse după 1990, iar 500 000 au fost deteriorate sau sunt în curs de tăiere – adică peste 10% din total.
– în loc să exporte mobilă (sau alte produse cu valoare adăugată mare, prin care se pot crea zeci de mii de locuri de muncă), România exportă, ca ţările africane, cherestea sau placi PAL&MDF, produse în abatoarele de păduri de la Sebeș, unde sunt sub o mie de angajați…

Idei de revendicări (preluate de aici) ca puncte prioritare, ar putea fi:

”1. Stoparea pe termen nedefinit a exportului de bușteni/ cherestea și a materiei prime din lemn de orice fel… adică permiterea exportului doar la produse finite cum este mobila. Promovarea utilizării sustenabile a lemnului în industria mobilei care oferă numeroase locuri de muncă. Pentru a stopa de facto exportul de bușteni & cherestea, probabil că este nevoie de găsirea unor mecanisme financiare ingenioase, care să nu intre în conflict cu reglementări cretine existente la nivel european.

2. Stoparea vânătorii pentru 3 ani, deoarece azi populațiile de animale sălbatice se află în stare catastrofală în peisajele carpato-danubiano pontice inclusiv în ariile protejate, ca o consecință a vânătorii & braconajului generalizat, rezultat din devastarea produsă de șleahtele de politruci, factori de decizie din administrație și afaceriști mafioți. Realizarea în cei 3 ani a unor evaluări realiste a situației populațiilor de animale sălbatice, fără ca datele să fie manipulate de interesele vânătorești.

3. Crearea unui sistem public eco-bio de administrare a ariilor protejate, finanțat din Fondul de Mediu și din impozitarea puternică a exploatării resurselor naturale. Evident, acest sistem trebuie să fie în afara intereselor silvice/ drujbiste și vânătorești, și să aibă la baza lui o abordare ecologică/ biologică… respectiv personal decizional care are pregătire naturalistică.

sursa: https://peterlengyel.wordpress.com/2015/05/03/pregatiri-proteste-9-mai-2015-jos-mafia-padurilor/

Comments are closed.