Fiecare zi in Rosia Montana este un succes

           Alburnus Maior sau Roşia Montană aşa cum e cunoscută în ziua de astăzi, este o localitate minieră situată in Judeţul Alba la poalele munţilor Apuseni. Istoria de 2000 de ani, târgul unic prin combinaţia rural-urban, faimoasele Galerii Romane, peisajele naturale remarcabile, satele cu roşieni hotărâţi să-şi apere pământul şi identitatea – acestea sunt câteva dintre motivele pentru care mulţi oameni apreciază localitatea atestată pe 6 februarie 131, de la specialiştii britanici ce susţin introducerea în patrimoniul UNESCO până la miile de români care au ieşit în stradă luni de zile.

IMG_4622_zb

           În această localitate încărcată de istorie a venit un grup de aproximativ 50 studenţi şi profesori din Germania. Interesul lor a fost pentru a vedea care este de fapt situaţia în Roşia Montană dincolo de ceea ce se vede la televizor, cum a putut o localitate să scoată în stradă atâtea mii de oameni, care este strategia pe viitor a acestei lupte, în ce constă de fapt proiectul de minerit propus de firma canadiană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
          Primul loc pe care l-au văzut a fost punctul de informare al companiei RMGC ca să vadă care este opinia lor în ceea ce priveşte Roşia Montană şi în ce constă mai exact proiectul de exploatare a aurului.
           După ce au vizitat puntul de informare al companiei au dorit să stea de vorbă cu Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, să vadă care este opinia localnicilor din zonă, ce vor sa facă pe viitor, cum o să continue această luptă. „Fiecare zi în Roşia Montană este un succes”, a zis Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
           Au vizitat şi exploatarea la suprafaţă de pe Masivul Cetate, în felul acesta au vazut la o scara mică ce înseamnă exploatarea la suprafaţă.

Comments are closed.