Forumul Internaţional împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse

„Forumul Internaţional împotriva Megaproiectelor Inutile Impuse”, eveniment internaţional care a avut loc între 8 -11 mai 2014 la Roşia Montană, a inclus în agenda de discuţie, pentru prima oară, două subiecte care vizează direct România: proiectele de minerit și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.

P1018906

Susţinătorii campaniei Salvaţi Roşia Montană le-au prezentat participanţilor situaţia proiectului minier, într-un atelier. Oamenii au aflat informaţii despre cei 14 ani de mişcare civică pentru salvarea Roşiei Montane, precum şi despre situaţia legislativă actuală a proiectului.
Totodată, membrii campaniei au prezentat şi principalele argumente pentru care demersul companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) poate fi considerat un megaproiect de infrastructură impus inutil societăţii: constituie un dezastru ecologic, socio-economic şi uman, contribuie la distrugerea arealurilor sălbatice, a terenurilor agricole şi a zonelor cu încărcătură culturală și exclude total participarea populației la procesul decizional.
În cadrul atelierului a fost prezentată și mișcarea socială născută în jurul protestelor din toamna anului 2013 și despre cum tânăra societate civilă din România reușește să țină în șah un proiect extrem de controversat. Participanții au fost încurajați să ia parte la tururile organizate de voluntarii campaniei în Roșia Montană și să viziteze galeriile romane deschise publicului, pentru a se convinge de adevărata valoare culturală a zonei.

Tema celui de-al doilea megaproiect inutil impus, identificat la nivelul României, a fost cea a exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Subiectul a fost dezbătut împreună cu trei organizaţii neguvernamentale: Vira (România), R9TM (România) şi Frack-off London (Marea Britanie). Participanţii au recunoscut un tipar de operare identic al companiilor implicate în exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Fie că se întâmplă în România sau în Marea Britanie, iniţiativele de exploatarea sunt caracterizate prin: demersuri foarte rapide, fără consensul comunităților locale, suprimarea rezistenței localnicilor, acțiuni legislative ascunse ale guvernelor și ale administrațiilor locale, tratarea solicitărilor cetățenești cu dispreț și lipsa unor analize complete de mediu.

Forumul, care a avut loc între 8 şi 11 mai, a cuprins circa 20 de prezentări și ateliere interactive. Participanții au făcut schimb de experiență și au aflat despre mișcările din ţările vecine României, care se opun megaproiectelor inutile.

Comments are closed.