Invitație la o tabără internațională împotriva deșeurilor radioactive în Bure, Franța

_73364264_160633240

“Mai bine un moment de viață adevarată decât ani de moarte în tăcere.” (M. Bakounine)

„Va fi o tabără politică în această vară în Bure, Estul Franței 1 – 10 august 2015. Acesta va avea loc în Bure deși s-ar fi putut organiza oriunde altundeva. Nu e din cauză că ne lipsesc locuri în care luptele continuă ca în Notre-Dame des- Landes, Sivens, Roybon, Chambéry, Hambach, Val-Susa, Khimki, Roșia Montană, Gorleben sau în oricare altă parte.

Prin participarea la Bure nu înseamnă că trebuie să ne definim ca și activiști ecologisti sau antinucleari, ci că noi credem în necesitatea de a fi organizați dincolo de lupte specifice locale, pentru a crea punți și a împărtășii energiile dintre cauze diferite ce își găsesc teren comun împotriva autoritarismului și structurilor dominatorii, împotriva sexismului, împotriva capitalismului, rasismul și colonialismului, împotriva măsurilor de securitate abuzive și împotriva unor proiecte uriașe de așezări de terenuri și planificarea urbană. Și, dincolo de aspectul nostru critic la lumea existentă, ultimul dar nu cel din urmă, sprijinirea punerii în aplicare a zonelor libere, auto-organizate, unde ne vom gândi la alternative reale pentru sistemele existente, și vom acorda o atenție deosebită pentru ca toată lumea să își poată găsi locul și să se simtă bine.

La început va fi un timp pentru a împărtăși, a construi, schimba, susține și dezvolta viziuni colective pe termen lung. Folosind succesele și eșecurile din trecut, dar, de asemenea, ținând cont de ceea ce se întâmplă astăzi.

Gândită ca o continuitate, ca un pas spre strategii colective pe termen lung, această tabără în două etape vrea pe de o parte să permită persoanelor care deja s-au organizat să se întărească, iar pe de altă parte să se întâlnească cu cei care simt nevoia astăzi să își exprime revolta pe care noi toți o simțim. Gândita în afara orarelor obligatorii și urgente, tabăra este rezultatul dorinței de a avea timp pentru a ne întâlni, ne oferă posibilitatea de a acționa. În urma schimbului de experiență cu cei care împărtășesc convingerile noastre, vrem să îi facem pe oameni să fie mai conștienți și să acționeze pe scară mai largă privind lupta care o ducem împotriva industriei nucleare, în Bure și oriunde altundeva. În timp ce Andra [1] se pregătește pentru a transforma ireversibil regiunea într-un depozit de deșeuri nucleare, dorim să ne dea mijloacele necesare pentru a ne întări și de a consolida lupta locală împotriva îngropării deșeurilor nucleare, mizele care merg dincolo de problemele teritoriale.

Vor fi, de asemenea, acțiuni la sfârșitul de săptămână, care vor fi organizate în mod colectiv și \ sau în grupuri de afinitate, în conformitate cu modalitățile și dorințele oamenilor din tabără.

Tabăra nu este nici un scop, nici o soluție, aceasta este doar o modalitate fragilă pentru a ne permite să ne întâlnim într-o lume care fură un pic mai mult spațiu și libertate de la noi în fiecare zi. Fiindcă suntem conștienți de această fragilitate îi invităm pe toți să vină și să își aducă punctele lor de vedere, criticile, energia și experiențele lor, să le susțină și să acționeze fără compromisuri împotriva logicii la care vor să ne supună.

Nu există nici o soluție la problema asupra modului de a gestiona deșeurile radioactive, și nu va fi vreodată. Fie că este vorba de 500 de metri sub suprafață aici în Bure, sau în altă parte, deșeurile nucleare vor rămâne cu noi pentru totdeauna. Ceea ce contează nu este o gestiune a lor, ci oprirea producției acestora în primul rând. Motivul pentru care industria nucleară și guvernul francez vor să îngroape această problemă cât mai repede este că aceștia vor să poată produce deșeuri în continuare. Suntem împotriva distrugerii spațiilor noastre de viață, în Meuse sau oriunde altundeva, precum și împotriva energiei nucleare acum și în viitor. Deci, am dori să vă alăturați nouă în Bure, din 1 până în 10 august, pentru a putea construi o opoziție reală și puternică la CIGEO (Centrul de Gestionare a Deșeurilor Propuse) și lumea sa.

Moartea energiei nucleare

După o jumătate de secol de radiații letale, industria nucleară încă nu a prezentat o soluție la radioactivitatea deșeurilor nucleare. Acceptând acest eșec, guvernul francez recurge acum la autoritarism, și cu o conduită mafiotă ce vrea sa păstreze fațada unei democarații, impune haldele de deșeuri nucleare punand sechestru pe teren – cu toată violența ce rezultă.
După ce a fost strămutată de mai multe ori în anii 1980, acum douăzeci de ani Agenția franceză pentru Gestionarea deșeurilor nucleare (ANDRA) a mers în cele din urmă la Bure, într-o zonă slab populată a zonei Meuse în nord-estul Franței, să întreprindă investigațiile sale nucleare.
Devreme ce puțini oameni trăiesc acolo (aproximativ 7 persoane / km2), Bure a fost văzută ca o zonă ideală pentru a aduna deșeurile cele mai toxice ale umanitatii. Un laborator subteran a fost creat acolo în 2001 iar în 2006 ANDRA a decis să-l transforme într-un „centru industrial pentru managementul geologic” (CIGEO) în ciuda opoziției publicului la stocării geologice. Nu există încă deșeuri nucleare acolo: începutul pregătirii site-ului este prevăzut pentru 2017, în timp ce primul lot de deșeuri nucleare ar trebui să fie acolo până în 2025.
Pe langa laborator au apărut și centre de arhivă și o „-bibliotecă eco” (o bază de date al statului prenuclear). Proiectele neoficiale au început deja: lărgirea drumurilor, solicitări de terenuri de către Agenția locală pentru managementul de proprietăți și instalare Rurală (SAFER), defrișări în pădurile din apropiere, etc. În același timp, un program de monitorizare industrială imens este utilizat în sudul zonei Meuse: centre logistice pentru transportul de materiale radioactive, programe postuniversitare legate de industria nucleară, etc.
Toate acțiunile legale pentru a opri ANDRA au eșuat. Ei au ignorat cererea a 42.000 de oameni pentru a organiza un referendum cu privire la gestionarea deșeurilor nucleare; nu si-au asumat precauția recomandata de consultarea publică; și în cele din urmă au ignorat legi locale care interziceau îngroparea.
Cu ajutorul organizațiilor locale și naționale, precum și activiștii antinucleari din Germania, am cumpărat o casă acum zece ani ca un răspuns la laboratorul ANDRA. Datorită donațiilor de la localnici și vizitatori a fost posibilă renovarea acestei „Case a Revoluției”. Ca și un loc de întâlnire comunitară, această casă a constituit o oportunitate de a aduna informații independente despre industria nucleară și despre utilizarea resursele de energie non-nucleare. Acest loc de întalnire pentru mulți activiști din Franța și din alte părți, este acum în centrul unei opoziții locale în creștere.
În ciuda a ceea ce oamenii au făcut în Bure de 20 de ani (creșterea gradului de conștientizare, crearea unei rețele cu alte grupuri antinucleare și păstrarea proiectelor ANDRA sub supraveghere), CIGEO încă câștigă teren. Prin urmare, trebuie să mergem dincolo de modalitățile existente de organizare pentru a face apel la acțiuni mai ferme împotriva CIGEO.

De ce luptăm împotriva CIGEO?

Industria nucleară nu poate rezolva problema deșeurilor nucleare, pentru că este într-adevăr de nerezolvat. Curățarea deșeurilor nucleare este imposibilă: o parte din acestea rămân periculoase pentru multe milioane de ani. Industria nucleară franceză nu are nicio soluție pentru gestionarea propriului coș de gunoi nuclear.
Indiferent de opiniile noastre cu privire la utilizarea energiei nucleare, iar elita politică dorește să credem că gestionarea deșeurilor nucleare este o chestiune de necesitate. Ei încearcă să prezinte această problemă ca o chestiune de bunăstare a generațiilor viitoare. Să fim realiști: de când este industria nucleară preocupată de sănătatea oamenilor? Argumentele guvernului francez și a industriei nucleare sunt inconsistente. În caz contrar, s-ar fi oprit deja producerea deșeurilor nucleare și nu ne-ar fi pus în pericol cu centralele electrice care funcționează și materiale radioactive care merg înainte și înapoi prin Franța și Europa.
Unii oameni spun: „deșeuri nucleare periculoase există deja, deci ce ar trebui să facem cu ele?” Adevărul trist este că au dreptate. Astăzi există deșeurilor nucleare și va fi și mai mult în viitor. Dar același lucru este valabil la 500 de metri în subteran. A ascunde o catastrofă nu inseamna o rezolvare a acesteia. Cu toate acestea, dacă nu vom fi vreodată liberi de deșeuri nucleare, nu vrem să „sugerăm nici o soluție” la problema lor fără sfârșit. Noi nu suntem și nu vom fi „co-manageri” ai industriei nucleare. În caz contrar vom lucra gratuit, în beneficiul „nuclearocraților”. Nici nu se pune problema. Ceea ce ne dorim nu este doar să punem presiuni asupra politicienilor și a industriei nucleare pentru o alternativă la depozitarea geologică, dar pentru un final complet la producția de energie nucleară și a efectelor sale secundare inevitabile.
Jumătate din deșeurile nucleare pe care intenționează să le îngroape nu sunt produse încă. Unitățile de stocare actuale sunt pline, așa că a devenit urgent pentru guvernul francez și industria nucleară să ascundă ceea ce a mai rămas și sa creeze suficient spațiu pentru depozitarea deșeurilor în viitor. Pe scurt, aceștia sunt în căutarea unei soluții rapide, care va legitima programul lor nuclear de energie electrică, care perpetuează catastrofa.
Industriile farmaceutice și alimentare, CIGEO – toate sunt conduse de aceiași brokeri de putere. În plus, CIGEO este de fapt o operațiune de marketing, în timp ce industria nucleară franceză pretinde că deține controlul lanțului său de operare, de la mineritul de uraniu la demontarea centralelor electrice. Lupta împotriva CIGEO este de fapt o luptă împotriva politicii energetice franceze care dorește să transforme Franța într-un punct crucial pentru distribuția de energie în Europa și Africa de Nord. Din reactorul nuclear EPR până la depozitarea geologică, prin linii de transmisie de înaltă tensiune, CIGEO se află la un capăt al unei serii întregi de pericole din care industria nucleară este un element cheie.

În plus pe langa uciderea meleagurile noastre, CIGEO va ajuta industria nucleară electrică să își continue expansiunea în întreaga lume, consolidând în același timp legatura dintre puterea de stat și capitalism. Industria nucleară încearcă să convingă oamenii, promițând creștere economică, cu intenția de a dezvolta o piață europeană de energie electrică în cazul în care „inovații” noi profitabile sunt posibile: mașini electrice, gadget-uri conectate, rețele inteligente ș.a.m.d. Ce părere aveți de deșeurile nucleare care emană din Bure, care este un punct final al acestui vis? Nu vom lăsa asta să se întâmple, fie în Bure sau oriunde altundeva – pentru CIGEO nu este doar problema „noastră”, este, de asemenea și a ta!

Ne întâlnim la Bure în vara aceasta

După activitatea noastră în consultarea publică despre Bure din 2013, ne bucurăm de solidaritatea locală în lupta noastră împotriva CIGEO. Datorită solidarității mulți oameni și asociații din sau în apropierea satului Bure, care se opun proiectului CIGEO, au crezut din nou în capacitatea și drepturile lor de a lupta împotriva întregului sistem din industria nucleară. Noi nu vrem doar sa informăm oamenii, vrem să îi mobilizăm la acțiune! Astfel, această întâlnire în Bure va urmări înființarea de acțiuni concrete, de asemenea fiind o modalitate de a arăta cât de mulți suntem.

Timp de mulți ani, ne-am împărtășit experiențele vieții de comunitate și acțiuni colective: schimbul de cunoștințe, gânduri despre moduri autonome de viață, orizontalitatea, grija pentru fiecare în parte, ș.a.m.d. Fiind alături de noi în Bure chiar nu înseamnă că trebuie deja să fi un activist ecologist sau antinuclear! Aceasta înseamnă doar că tu crezi în necesitatea de a crea structuri organizatorice puternice pentru a facilita luptele locale. În Bure, vom crea un loc în care să trăim împreună timp de zece zile, împărtășind practicile noastre, vorbind despre luptele noastre comune și căile noastre de a trăi în comunitate, oriunde ne-am afla în lume, fără nici un fel de autoritarism sau opresiune. Printre altele, vom ridica probleme despre campaniile curente – Bure, ZAD (opoziția pt construirea unui aeroport în vestul Franței), No-Tav (împotriva distrugerii zonei rurale de o linie de cale ferată de o viteză foarte mare între Franța și Italia), ocuparea pădurii Hambach (opoziția distrugerii cauzată de planuri de minerit lângă Köln, Germania), etc. Vom lua în considerare, de asemenea, modul în care mijloacele politice de suprimare a opozitiei publice, precum și urmărirea mișcărilor de dreapta, așa că suntem gata să ne opunem CIGEO sau oricăror alte proiecte de acest gen.

Nu în ultimul rând, va fi o ocazie foarte bună pt a planifica acțiuni pentru următoarea Conferință a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, COP21 din decembrie 2015, în Paris, de unde legătura între luptele antinucleare și climatice.” se arată într-o invitație lansată de către organizatori.

Proiectul CIGEO planificat în Bure ar reprezenta aproximativ 99% din radioactivitatea Franței, și ar fi unul dintre cele mai mari proiecte de construcții din Europa pt mai mulți ani. Clădirea unei astfel de facilități pt depozitarea geologică în Bure va distruge 200 ha de terenuri agricole, 200 ha de terenuri forestiere, precum și o întreagă vale. În plus, se vor crea 10 milioane de m3 de deșeuri și necesită rularea a cel puțin două transporturi de deșeuri nucleare cu trenul în fiecare săptămână timp de 130 ani. Și jumătate din acest gunoi nuclear uriaș va fi ocupat de deșeuri nucleare care va fi adus din afara Franței.

Pentru mai multe informații despre tabără puteți contacta organizatorii la următoarele adrese de contact:
vmc@riseup.net
campvmc.noblogs.org

Comments are closed.