MARȘ DE PROTEST LA ALBA-IULIA

Încă de la inceputul marșurilor de protest, atât organizatorii cât și cei care s-au alăturat pe parcurs, au putut vedea pe site-ul Agenției Naționale de Protecție a Mediului și în comunicatele de presă din partea Gărzii de Mediu cum mai multe depășiri ale limitelor maxime admise la formaldehidă și PM10 au fost modificate sau „explicate” într-un fel sau altul. Cei care au avut curaj sa spună „poluatorul” au fost dați în judecat de către Kronospan, chiar dacă afirmațiile lor pot fi oricând justificate și numai de sancțiunile aplicate de Garda Națională de Mediu.

După 7 duminici de proteste la Sebeș, oamenii sunt dezamăgiți și se întreabă dacă într-adevar statul român prin instituțiile lui, protejază cetățeanul sau poluatorul? Cu toții ne punem un mare semn de întrebare legat de corectitudinea și legalitatea tuturor avizelor eliberate până acum. Plimbarea cererilor facute de ong-uri de la o instituție la alta pe motiv că ori nu dețin datele cerute, ori altcineva este responsabil a răspunde, nu face altceva decât să confirme încă o dată că nimic nu este așa cum ar trebui să fie într-o țară membră a Uniunii Europene.

pm10

Atașăm acestui comunicat, cele mai recente date preluate de pe site-ul calitateaer.ro până nu vor fi modificate sau explicate prin faptul că s-au ars cauciucuri sau că oamenii au facut focul în sobă.

Duminică 1 Martie, începând cu ora 14, vom protesta cu toții în Alba-Iulia. Prima instituție vizată de acest protest și punctul de pornire în marș, este sediul APM Alba și Garda de Mediu Alba, instituții care prin deciziile lor ar putea fi considerate vinovate de situația actuală din Sebeș. Organizatorii vor înmâna câte o petiție acestor instituții în care se cere ferm oprirea poluării, petiție semnată de peste 6000 de cetățeni.

Marșul de protest a fost notificat la primăria Alba-Iulia (se desfășoară legal) iar traseul acestuia este prin Parcul Unirii, printre catedrale, Piața Cetății, porțile Cetății, piața Alessandria, până la Prefectura Alba, unde va fi înmânată și acolo o petiție adresată domnului prefect.

La fel ca și toate cele 7 proteste de amploare din Sebeș, și la Alba-Iulia se așteaptă o largă solidaritate atât din partea albaiulienilor care sunt și ei direct sau indirect afectați, dar și din partea altor persoane venite din alte localități ale țării. Lupta oamenilor simpli împotriva unor corporații care pun în pericol sănătatea locuitorilor și calitatea mediului înconjurător, se bazează în totalitate pe implicare civică voluntară și solidaritatea semenilor. De aceea este foarte important să arătăm cu toții că NE PASĂ și că prin implicarea noastră putem schimba lucrurile rele cu altele bune.

Organizatorii cheamă alături de ei duminică 1 martie, pe toți sebeșenii și albaiulienii care-și doresc un AER CURAT la noi în județ și își exprimă nădejdea că împreună, UNIȚI împotriva POLUĂRII avem șansă să obținem ceea ce este mai bine pentru comunitățile în care trăim cu toții.

pm10 limita

Comments are closed.