Opriți poluarea în Sebeș

12241488_897348473714550_1643460611333721635_n

Asociația PrimaNatura din Alba Iulia, se alătură din nou inițiativelor civice din Sebeș și susține activ demersurile juste ale cetățenilor de luptă împotriva poluării aerului, în temeiul drepturilor constituționale la sănătate și la un mediu curat.
Astfel, Sâmbătă 21 noiembrie, ora 16, va avea loc un nou protest împotriva poluării și împotriva tuturor cauzelor care ar putea sta la baza situației actuale: împotriva corupției, împotriva incompetenței și indiferenței autorităților dar și împotriva nepăsării oamenilor.
După protestele masive de la începutul acestui an când mii de sebeșeni cereau săptămânal ”Opriți poluarea!”, au apărut câteva decizii ale autorităților, favorabile celor ieșiți în stradă. S-au tot așteptat efectele, însă acestea întârzie și acum să apară! Ba mai mult, următoarele motive enumerate mai jos stau la baza declanșării de noi proteste complet justificate:

  • Instituții ale statului care trebuie să protejeze cetățenii, precum ISU, APM și GNM au fost invitate la Sebeș încă din luna octombrie, însă aceastea au refuzat sistematic invitația la un dialog organizat cu cetățeni ai Sebeșului și din împrejurimi.
  • Ministerul Mediului a pierdut inexplicabil un proces prin care i se cere suspendarea unei decizii date în urma contestațiilor depuse la autorizațiile emise de APM Alba. Nu există informații nici că juriștii responsabili ar fi făcut recurs la decizia primei instanțe.
  • Operatorii economici ce activează pe platforma industrială din Sebeș, contestați de societatea civilă, își continuă nestingheriți demersurile pentru mărirea capacității de producție, prezentându-ne studii complexe și date care să ne convingă că în Sebeș nu există poluare, ba chiar că avem de fapt un aer curat, aspecte care nu pot fi tolerate de cetățenii responsabili care iau atitudine și dau dovadă de spirit civic.
  • Cel mai important motiv considerăm că este SIGURANȚA CETĂȚENILOR cu atât mai mult cu cât vedem la ce tragedii se poate ajunge când autoritățile nu iau masuri ferme de prevenire a accidentelor și autorizează activități ce prezintă un grad ridicat de risc pentru oameni.

  • De aceea, Sâmbătă 21 noiembrie, ora 16:00, vom fi cu toții din nou în Parcul Primăriei Sebeș, pentru a cere cu fermitate OPRIREA POLUĂRII și invităm alături de noi pe toți cei care se simt solidari cu această luptă dreaptă, dar inegală!
    #CorupțiaUcide #PoluareaUcide!

    Comments are closed.