Pentru APM Alba nu contează sănătatea populației sau protecția mediului!

img_345ed

Agenția pentru Producția Mediului Alba (APM) a anunțat că în urma ședinței CAT (Comisie de Analiză Tehnică) din data de 29.11.2016 a luat decizia să emită Autorizația Integrată de Mediu (AIM) pentru SC Kronospan Sebeș SA, pentru instalația de producere a plăcilor lemnoase de tip MDF şi PAL, a formaldehidei și a răşinilor pe bază de formaldehidă în Sebeș.

Această decizie a fost luată de către APM Alba deși la dezbaterea publică organizată în data de 19 octombrie 2016 cetățenii din Sebeș și nu numai, și-au arătat nemulțumirile și îngrijorările cu privire la activitatea acestei fabrici. Totodată, au fost depuse numeroase petiții de către cetățenii din Sebeș și publicul interesat, prin care cerea amânarea emiterii Autorizația Integrată de Mediu pentru SC Kronospan Sebeș SA.

dsp
APM Alba a răspuns eronat petițiilor formulate de cetățeni afirmând că în procedura de reglementare au luat în considerare doar punctul de vedere al DSP Alba. În data de 17.11.2016, într-un răspuns oficial, DSP Alba precizează faptul că nu are cadrul legal și metodologic de a se pronunța și de a emite un punct de vedere cu privire la eliberarea Autorizației Integrate de Mediu către SC Kronospan Sebeș SA.

Mai mult, în concluziile Studiului de percepție a populației Municipiului Sebeș asupra calității factorilor de mediu și starea de sănătate, realizat de INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) și Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din mediul Comunitar, cetățenii au semnalat că poluarea din municipiul Sebeș se manifestă cel mai puternic în aer (96% din cetățenii interogați). În același studiu 77,56% dintre cetățeni au menționat fabrica SC Kronospan/Kronochem Sebeș SA ca sursă principală de poluare. Acest chestionar este amintit și în studiul de impact asupra stării de sănătate a populației realizat de INSP pentru SC Kronospan Sebeș SA dar fără a se ține seama de nemulțumirile cetățenilor, acestea fiind doar amintite. În concluziile studiului de impact asupra stării de sănătate a populației, INSP precizează că acel chestionar de percepție vine în contradicție cu evaluările studiilor de mediu acceptate de APM în procesul de reglementare.

Cu toate că APM Alba a luat în calcul Studiul de percepție realizat de INSP și Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din mediul Comunitar în care reiese gradul mare de poluare a populației, totuși a luat decizia de a emite AIM pentru SC Kronospan Sebeș SA pentru încă 10 ani. Astfel, APM Alba demonstrează că pentru ei nu contează sănătatea populației deși impactul asupra sănătății populației și impactul asupra mediului merg mână în mână.

Comments are closed.