Prezentare publică: Fabrica de clei-sursa banilor și efectele formaldehidei

12496201_1100995649935168_926495710881255003_o

Sâmbătă, 7 mai, ora 15:00 la Club T(Casa de Cultură a Tineretului), Reghin va avea loc o prezentare organizată de Inițiativa Civică Reghin în colaborare cu Asociația PrimaNatura, Grupul de Inițiativă Civică Sebeș cu invitați de la Bankwatch România și Asociația Arnika din Cehia.

Bankwatch este o organizație susținută de UE pentru a monitoriza ca investițiile realizate cu fondurile băncilor ca Black Sea Trade & Development Bank (BSTDB) să respecte angajamentele referitoare la mediu și comunitate. Această bancă(BSTDB) este finanțată din banii publici, printre actionari fiind si statul roman prin Ministerul de finante. Cu banii împrumutați cu dobânzi mici de la BSTDB se pot realiza doar investiții care nu dăunează mediului înconjurător și care ajută și țin cont de comunitățile în care se realizează. În cazul fabricii de clei nu doar că este pus în pericol mediu și comunitatea dar a și fost trimisă în judecată decizia comunității reprezentată de o hotărâre de consiliu. Rolul Bankwatch este de a preveni impactul negativ al agentului economic asupra mediului și societății.

Din partea Asociației Arnika vor participa 2 experți toxicologi care vor vorbi despre campania pentru un mediu sănătos pe care au dus-o în Cehia, legislația europeană privind protecția mediului și date concrete despre formaldehidă.
Cons. Matej Man se concentrează asupra substanțelor toxice și a deșeurilor. El este consultant și consilier pentru ONG-uri locale, ajutându-le să participe efectiv la luarea de decizii în special în cazul construcțiilor industriale sau împotriva poluării industriale. Ing. Jana Vitnerova este unul din conducatorii programului Arnika de conservare a naturii. Timp de mai mulți ani ea conduce campanii locale de combatere a poluării naturii sau împotriva construcției site-ului de eliminare a deșeurilor nucleare.

În cadrul evenimentului se va prezenta:

  • Stadiul actual al proiectului „Fabrica de Clei” Reghin
  • Modul de acordare a banilor din Black Sea Trade & Development Bank și rolul Bankwatch în urmărirea impactului acestor fonduri. Prin acest împrumut agentul economic se angajează să respecte doleanțele comunității. Ceea ce în fapt nu se întamplă.
  • Un scurt istoric despre campania pentru un mediu sănătos dusă de Asociația Arnika în Cehia
  • Legislația europeană privind protecția mediului
  • Informarea despre formaldehidă.
  • Sesiune de întrebari și răspunsuri din partea publicului

Organizatori:
Asociatia Inițiativa Civică Reghin este o organizație non-guvernamentală ce are ca scop protejarea dreptului oricărei ființe de a trăi într-un mediu curat, un mediu în care sa fie asigurată respectarea LEGII și a CETĂȚEANULUI de către administrația publică locală.http://salvatireghinul.ro/ong-initiativa-civica-reghin/

Asociația PrimaNatura este o organizație nonguvernamentală, non profit, și apolitică, ce și-a propus să își îndeplinească misiunea urmărind anumite valori în cadrul evenimentelor organizate și a acțiunilor întreprinse: cunoașterea și ocrotirea mediului

Arnika este o organizație non-guvernamentală cehă care unește oamenii în cautarea unui mediu mai bun. Arnika consideră că bogăția naturală este nu numai un cadou, dar, de asemenea, obligația de a o salva pentru viitor. Arnika a fost înființată în anul 2001 și de la înființarea sa până în prezent a devenit una dintre cele mai importante organizații de mediu din Republica Cehă. Activitățile principale se bazeaza pe trei piloni: implicarea publicului, argumente profesionale și comunicare cu mass-media. Arnika se ocupă cu substanțele toxice și deșeurile, protecția naturii și a copacilor, participarea publicului la procesul de luare a deciziilor.

Bankwatch Romania este o organizație non-guvernamentală care se ocupă cu monitorizarea activităților instituțiilor financiare internaționale (IFI), care operează în regiune și promoveaza mediul, alternative durabile sociale și economice la politicile și proiectele lor. https://bankwatchromania.wordpress.com/statutul-asociatiei-bankwatch-romania/

Grupul de Inițiativă Sebeș este un grup de oameni din Sebeș care s-a format acum 1 an jumate și luptă pentru un aer curat la Sebeș. Acesta s-a format ca urmare a deciziei Kronospan de a construi o nouă instalație de formaldehidă.

Comments are closed.