Problema Kronospan ia amploare

Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura își exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care mai multe instituții (APM, DSP, Garda de Mediu), ce au rolul de a veghea la protejarea mediului și sănătății populației din județul Alba, își îndeplinesc obligațiile legale.

1.Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a dezinformat opinia publică în legătură cu depășirea concentrației de formaldehidă în municipiul Sebeș, la nivelul anului 2014. În data de 20 ianuarie a.c., APM Alba a remis presei un comunicat în care se afirmă că “în urma monitorizării de către A.P.M. Alba a concentraţiei de formaldehidă, la nivelul anului 2014, nu s-au înregistrat depăşiri a valorii limită prevăzute în STAS 12574/87”.

Raportul APM Alba privind starea mediului în județul Alba nr. 8316 /15.10.2014, care poate fi consultat pe pagina online a instituției, contrazice flagrant ceea ce se afirmă în comunicatul de presă al APM. Potrivit acestui raport aferent lunii septembrie 2014, în data de 19.09.2014, în punctul de monitorizare din cartierul Mihail Kogălniceanu din Sebeș, concentrația maximă de formaldehidă a fost depășită semnificativ – 0,029 mg/mc față de concentrația maximă admisibilă în STAS 12574/87 de 0,012 mg/mc.

formaldehida

2. Deși municipiul Sebeș este unul dintre cele mai industrializate orașe din România, Garda de Mediu Alba nu deține niciun fel de aparatură pentru a putea măsura emisiile de substanțe toxice.
Întrebare adresată șefului Gărzii de Mediu Alba: Domnule comisar șef, are Garda de Mediu Alba aparatură să măsoare măsurile emisiilor poluante date de autorizația de mediu?
Răspuns: “Nu avem nicio aparatură la momentul de față! Răspunsul la sesizările primite în acest sens se face pe baza buletinului de analiză din data respectivă.”

sanctiuni

Cu toate acestea, în ultimii zece ani, Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat compania Kronospan pentru savârșirea de contravenții prevazute in legislatia privind protectia mediului cu 12 amenzi în valoare de 866.000 de lei (aproape 200.000 de euro), potrivit instituției.

Răspunsul Comisariatul Judeţean Alba al Gărzii Naționale de Mediu:
“Referitor la solicitarea dumneavoastra, formulata in baza Legii nr.54412001 privind liberul acces la informatile de interes public, adresată Ministerului, Apelor şi Pădurilor înregistrată cu nr.43648113.01.2015, care a fost transmisă spre soluţionare Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul
General, înregistrată cu nr. 281/GM/15.01.2015 iar ulterior Serviciului Comisariatul Judeţean Alba
al GNM înregistrată cu nr.71116.01.2015, prin care se solicita informaţii privind sancţionarea celor 2
societăţi care funcţionează pe platforma Kronospan Sebeş, în perioada 2004-până în prezent, vă
comunicăm următoarele :
-SC Kronospan Sebeş SA a fost sancţionată contravenţional pentru săvârşirea de
contravenţii prevăzute în legislaţia privind protecţia mediului, fiind aplicate 10 sancţiuni în valoare
de 716.0001ei .
-SC Kronochem Sebeş SRL a fost sancţionată contravenţional pentru săvârşirea de
contravenţii prevăzute în legislaţia privind protecţia mediului, fiind aplicate 2 sancţiuni în valoare
de 160.000 lei.”

3.În ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică Alba, așteptăm în continuare lămuriri cu privire la lipsa unui studiu privind impactul asupra sănătății populaței din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu.

4. Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş și Asociaţia PrimaNatura a strâns deja peste 4600 semnături pentru petiția prin care se cere respectarea dreptului constituțional la un mediu sănătos. ce urmează să fie transmisă președintelui României, Klaus Iohannis.

Reamintim că locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 01 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.

One Reply to “Problema Kronospan ia amploare”