Protestele continuă şi pe ninsoare

IMG-452

Duminică 01.02.2015 a avut loc cel de-al patrulea marș de protest împotriva poluării în Municipiul Sebeş județul Alba. La marș au participat aproximativ 1.000 de persoane care au continuat să ceară autorităților să ia măsuri urgente pentru oprirea poluării.

Reamintim că pe platforma Kronospan există 8 rezervoare de 15.000 litri fiecare în care este depozitată formaldehidă, 2 rezervoare de methanol (alcool metilic) de 10.000 litri fiecare, cele de anhidridă maleică, de melamină (amida acidului cianuric), motorină, benzina și alte substanțe chimice foarte periculoase și care deservesc Fabrica de formaldehidă de 30.000 t/an. Sebeșul poate fi considerat orașul din vecinătatea unei bombe chimice care poate oricând exploda cu efecte devastatoare.

Nici istoricul companiei Kronospan nu este tocmai curat, în trecut au avut loc incidente cu deversări de formaldehidă neanunțate în momentul producerii lor, dar recunoscute ulterior.

În data de 29.01.2015, Compania Kronospan a emis un comunicat de presă cu titlul ,,Kronospan acuză o campanie de manipulare cu tehnici de dezinformare securiste”.

Referitor la acest comunicat facem următoarele precizări:

    – Kronospan Sebeș ne-a chemat să participăm în data de 02.02.2015, la ora 10, în fața Prefectului de Alba și a presei locale, fără ca Prefectul de Alba să fie înștiințat, fapt pentru care considerăm că s-au folosit de Instituția Prefecturii;
    – Ulterior, reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș SA au revenit cu un alt comunicat în care pe lângă reprezentanţii ONG-urilor şi presa locală au fost invitaţi şi reprezentanții autorităților locale și județene, schimbând locația, de la Prefectură la sediul SC Kronospan Sebeș SA.

Considerăm că reprezentanții firmei SC Kronospan Sebeș, încearcă să manipuleze și să dezinformeze opinia publică, introducând în acest joc și anumite instituții ale statului român.

Suportul autorităților locale se pare ca este îndreptat mai mult către investitori, nu în favoarea populației care are dreptul să afle informații despre existența unor amenințări la sănătatea ei.

Deși se cere suspendarea activității în urma neregulilor descoperite până acum, nereguli care obligă polulația să trăiască într-un stres permanent, intimidările de tot felul la care sunt supuși unii dintre participanții la marșurile de protest, depășirile concentrației maxime admise de formaldehidă si PM10 nerecunoscute de APM deși s-au înregistrat şi lipsa unui studiu de impact asupra sănătății polulației din zona Sebeș, care, conform legii, ar fi trebuit să stea la baza evaluării/ revizuirii/ eliberării unei autorizații integrate de mediu, toate acestea constituie abateri grave și necesită un răspuns si o clarificare cât mai rapidă din partea autorităților competente a situaţiei din Sebeș. Mai mult decât atât, funcționarea unor astfel de fabrici cu emisii toxice nu afectează doar oamenii ci s-a constatat că în zona Sebeș apicultorii au avut de suferit mari pierderi de albine din cauza poluării.

Locuitorii municipiului Sebeș continuă protestele duminică, 08 februarie, începând cu ora 14.00 în Parcul Primăriei Sebeş, până când autoritățile abilitate vor suspenda activitatea în toate secțiile care emit noxe în atmosferă și SC Kronospan Sebeş SA va reloca toate aceste secții la o distanță cât mai mare față de zone rezidențiale.

Comments are closed.