Solidaritate internațională împotriva poluării de la Sebeș

IMG-70

Protestele împotriva poluării cu substanțe toxice, inclusiv formaldehidă, au continuat duminică, 18 ianuarie, la Sebeș. Cetățenii nemulțumiți au ieșit din nou în stradă, parcurgând în marș de protest orașul, din Parcul Primăriei, până în fața fabricii Kronospan. Aceștia reclamă autorităţilor măsuri urgente împotriva poluării oraşului Sebeş prin relocarea fabricii în afara orașului, la cel puțin 50 de kilometri de orice zonă locuită a județului. Protestele vin ca urmare a anunțului făcut de compania austriacă potrivit căruia aceasta vizează extinderea activității prin punerea în funcțiune a unei noi instalații de producere a formaldehidei. În acest sens, Kronospan a achiziționat o instalație second hand din Franța, cu o capacitate de producție de 60.000 t/an. Planurile companiei vin în contextul în care Kronospan nu dispune de aparatură modernă de măsurare a cantității exacte de formaldehidă emise în atmosferă.

Ca urmare a primului marș de protest care a avut loc in 11 ianuarie 2015 și la care au participat peste 2500 de oameni, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a suspendat procedura de acordarea autorizației de mediu pentru SC Kronospan Sebeş SA până la clarificarea contestațiilor depuse de două asociații locale: PrimaNatura, respectiv Centru Independent de Protecţie a Mediului Sebeş .

Totodată manifestările de solidaritate cu protestele de la Sebeș s-au extins atât în țară cât și în Diaspora, precum și în alte țări unde Kronospan are puncte de lucru. Au fost organizate evenimente de sprijin în fața sediului Ministerului Mediului din București, în Cluj Napoca, Reghin, Brașov, Timișoara, Deva, Sibiu dar și în Mississauga, Ontario (Canada), Alcala de Henares (Spania), Wurzburg (Germania) sau Ufa (Rusia).

Comments are closed.