Solidaritate pentru dreptul la sănătate

IMG-326

În Sebeş există o campanie împotriva poluării care durează de mai bine de 2 luni. În tot acest timp răspunsul instituţilor statului întârzie să apară, compania împotriva căreia s-au îndreptat aceste proteste în loc să discute cu cetăţenii, cum de altfel se procedează în orice conflict, încearcă să intimideze, să sperie cetăţenii. Un lucru la care nu s-a gandit compania este faptul ca astfel de demersuri determină lumea să se solidarizeze. Până la urma un om nu are nevoie de aparatură performantă ca să îşi dea seama că ceva nu este în regulă cu aerul. Poluarea se simte, omul e cel mai bun detector de poluare, iar dacă mai adăugăm şi animalele, plantele realizăm că ceva nu este tocmai în regulă cu aerul din Sebeş. Cei care trebuie să ne demonstreze că nu este nici un pericol în ceea ce priveşte aerul sunt instituţiile statului şi companiile care poluează.

organize-fish-picture-hi
Solidaritatea este cea mai puternică armă a unui grup de persoane. Inclusiv Ban Ki-Moon secretarul general al ONU a declarat că doar prin acțiuni colective putem aborda probleme de anvergură precum sărăcia și inegalitatea în creștere, schimbările climatice, problemele majore de sănătate. Conform dicționarului, solidaritatea este un „sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor”. Conceptul de solidaritate se referă la noțiunea de colaborare, drepturi și responsabilități comune, precum și la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicată în multe domenii cu valoarea de a-i ajuta pe alții. Solidaritatea este în centrul misiunii și în proiectele multor organizații non-guvernamentale (ONG-uri).
Au fost mai multe mesaje de solidaritate din partea persoanelor din afara ţării dar şi din partea persoanelor din mai multe oraşe ale României. Cel mai recent mesaj de solidaritate vine din partea Campaniei Salvaţi Roşia Montană:
„Campania Salvați Roșia Montană susține demersurile protestatarilor din Sebeș care de mai bine de două luni își cer în stradă dreptul la un mediu curat! Compania austriacă Kronospan a trecut însă la acțiuni de intimidare pe modelul patentat de RMGC și alte companii care înțeleg că democrația, dreptul la liberă opinie și exprimare se anihilează cu pumnul în gură: Kronospan a deschis mai multe acțiuni în instanță prin care cere pedepsirea celor care au ”pătat” imaginea corporației prin aceste proteste (unele dintre procese cer daune de 250.000ron)!
IMG_5015

Ne alăturăm celor care condamnă ferm astfel de acțiuni de intimidare și vă cerem și vouă să vă solidarizați, în ce mod considerați oportun, acțiunilor demarate de sebeșeni.
Protestatarii care au fost citați în astfel de dosare intentate de Kronospan nu se dau bătuți, nici nu se lasă intimidați! Își vor apăra în instanță drepturile și au apelat deja la avocați. Chiar dacă o parte dintre aceștia sunt dispuși să reprezinte protestarii pro-bono, adică fără onorarii, există însă cheltuieli aferente care trebuie acoperite: deplasare și/sau cazare (procesele sunt deschise la București), posibilie expertize judiciare (în funcție de cum vor evolua cauzele), cheltuieli legate de comunicare cu instanțele etc. Pentru toate acestea vă invităm să contribuiți !
Uniti‬ suntem mai puternici! Puțin câte puțin, împreună, ne-ați demonstrat deja că putem învinge!”
se arată într-o postare pe reţeaua de socializare.

Acum când această companie a dat în judecată 5 persoane din Sebeş pentru simplul fapt că şi-au cerut dreptul la un mediu sănătos sau că şi-au manifestat o nemulţumire trebuie să le arătăm că suntem şi mai UNIŢI. Nu suntem singuri, avem cele mai importante argumente de partea noastră, VREM SĂ NI SE RESPECTE DREPTUL LA UN MEDIU SĂNĂTOS! NU NE ESTE FRICĂ!
Repetarea obsesivă de către această companie a faptului că ei respectă legea și că activitatea lor se încadrează în normele europene de mediu, nu a făcut altceva decât să determine oamenii simpli să se intereseze și mai mult, să studieze și mai atent legi și reglementări, sau să ceară informații instituțiilor europene și din România, legate de aceste aspecte ale poluării aerului. Informațiile încep să sosească, analiza lor este în curs de desfășurare și de aceea, duminică 15 martie, la Casa de Cultură a municipiului Sebeș va fi organizată o dezbatere publică pentru cei care de 8 săptămâni, iasă în stradă la proteste sau cei care își exprimă pe alte căi dorința de a scăpa de poluarea care sufocă orașul Sebeș. Împreună cu cetățenii interesați și dornici să se implice în această luptă împotriva poluării, se va analiza situația în care s-a ajuns și se va discuta despre ce e de făcut în viitorul apropiat.
Duminică 15 martie, ora 16:00, vă așteptăm pe toți la Casa de Cultură pentru că LUPTA ÎMPOTRIVA POLUĂRII CONTINUĂ!!

ecofriendly-greenhomes1

Comments are closed.