Studiul de impact asupra sănătății, prezentat de Kronospan

IMG_345

În sala mică a Casei de Cultură Lucian Blaga din Sebeș, compania Kronospan și-a prezentat studiul de evaluare a sănătății întocmit de către Institutul Național de Sănătate Publică prin Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, fără asumarea răspunderii pentru rezultate și pentru datele furnizate de beneficiar.

captura-studiu
Acest studiu reiterează aceleași concluzii mai vechi ale studiilor anterioare, mai mult sau mai puțin contestate de societatea civilă (locuitorii din zonă dar și asociații de protecția mediului). Cu alte cuvinte, studiul acesta este o nouă încercare de PR, de spălare a imaginii, prin care se transmite faptul că există riscuri nesemnificative asupra stării de sănătate a populației din Sebeș și împrejurimi, ca urmare a expunerii la substanțele eliberate în aer, respectiv formaldehidă și pulberi.

Opinia publică în general, și a noastră a organizațiilor de protecție a mediului în special, este însă total diferită: Câtă vreme nu există o transparență totală, făcută publică atât de companie cât și de instituțiile implicate, a felului cum au fost culese și interpretate datele pe baza cărora s-a efectuat studiul, vom avem cu toții în continuare mari suspiciuni privind corectitudinea și valabilitatea acestui studiu.

De altfel, însăși autorii studiului menționează că ”studiul a fost realizat la cererea SC Kronochem Sebeș SRL în baza documentației depuse, pe proprie răspundere și în contextul legislației actuale. Orice reclamație se rezolvă de către beneficiar. INSP nu își asumă responsabilitatea rezolvării acestor conflicte”. Astfel, orice modificare intervenită în datele depuse la dosar sau/și nerespectarea condițiilor menționate în acest studiu, duce la anularea lui. (pagina 89)

Reprezentanții Kronospan prezenți au evitat întrebările incomode prezentând răspunsuri evazive, tipice unei relații de PR, punând accent pe noi informații de genul tipurilor multiple de formaldehidă care există și presupusa diferența între cea cancerigenă și cea produsă de Kronochem.

Concluzia care se poate trage din această prezentare este faptul că nu avem de-a face cu un studiu de impact asupră sănătății complex, complet transparent și bazat pe date mult mai amănunțite și reale. Suspiciunea privind utilitatea și complexitatea acestui studiu rămâne în continuare argumentul pentru care vom continua să investigăm și să dovedim adevărata poluare resimțită de locuitori, și s-o combatem pe toate căile legale.

Comments are closed.